Winnaars eiland haiku 2019

De winnaars zijn bekend!

Tekst: Marike Leeuwenkamp. Foto : Willy Kruijssen.

Een kleine honderd haiku’s kreeg de jury toegestuurd na het uitschrijven van de eiland haikuwedstrijd 2019. Vrijdag 24 mei, op het zonovergoten inundatieveld in de Blokhovense polder in Schalkwijk, maakten we bekend welke haiku’s aan het Dichtpad zullen worden toegevoegd.
Het was een klein feestje die zonovergoten vrijdagmiddag, met een flinke groep mensen die zich hadden verzameld bij het Dichtpad en bijna allemaal hadden zij meegedaan aan de wedstrijd.

Marja Oosterman en haar winnende eiland haiku
(foto: Willy Kruijssen)

De jury bestond dit jaar naast Christel van Vliet, uit schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis, beiden vertrouwd met het Eiland van Schalkwijk.

Het niveau van de eiland haiku’s was net als vorig jaar hoog. De jury heeft vooral gelet op techniek, tempo en taalgebruik en ziet dat er zich binnen de eiland haiku een genre aftekent: blues hebben we het genoemd. Of Hollands blauw voor de taalpuristen onder ons. Op het eerste gezicht zien we veelvuldig overeenkomsten met de nuchtere eilandblik op de dingen des levens die de Schalkwijker zo kenmerkt. Als we iets verder kijken zien we die nuchtere constatering fraai vermengd worden met een vleugje melancholie. De oppervlakkige lezer heeft het nakijken.
Niet alleen het verwoorden van het zichtbare en beleefbare komt terug in de haiku’s. Dit jaar wordt het geluid op het eiland (of het ontbreken daarvan) veelvuldig verbeeld. Een lust voor het jury-oor!
Annette Akkerman heeft de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie, voor haar is de derde prijs De tweede is voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku’s schreef en daarin het zo vertrouwde geluid op het eiland wist vast te leggen De eerste prijs is voor Marja Oosterman:

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid naar ver te kunnen voortstuwen?

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja:” Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

Deze tweede jaargang betekent een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku’s. Wil je weten welke haiku’s ieder op een eigen bordje langs het Dichtpad. staan? Wandel dan eens het Vuylcop- of Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs.

Atelier Beeldmakers verheugt zich nu al op de volgende editie van de eiland haikuwedstrijd. Wil jij ook een kans om je eiland haiku laten schitteren? Lees de verklaring door, (de creative commons overeenkomst van 2018 en een privacy -statement) Ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Stuur je eiland haiku voor 20 april 2020 naar : Atelier Beeldmakers

Zo doe je mee met de eiland haiku wedstrijd 2020. En wie weet kan iedereen dan genieten van jouw eiland haiku op het Dichtpad.Tot ziens!

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede.De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten.  Inzenden kan tot zaterdag 20 april.

De einddatum nadert, 20 april aanstaande komt de jury bijeen om de drie beste eiland haiku te kiezen voor het Dichtpad in de polder Blokhoven.

Op deze bladzijde vind je ook enkele haiku’s terug, ter inspiratie. De eiland haiku website vind je hier

Christel heeft Loethe Olthuis en Marike Leeuwenkamp bereid gevonden dit jaar in de jury plaats te nemen.

Marike schreef de winnende eiland haiku 2018, houdt van poëtisch en prozaïsch spelen met taal, en kent het eiland van Schalkwijk goed, mede door het schrijven van het boek Altijd Buiten, waarvan ze co-auteur is.

Loethe is eveneens al jaren taalminnares en daarnaast onderzoeksjournaliste bij de Volkskrant. Ze schrijft over duurzaamheid en verantwoord mens zijn. Als levensgenietster betrekt ze iedereen bij haar werk als chef-kok in de Volkskeuken van de Volkskrant.

Christel werkt bij Atelier Beeldmakers als beeldend kunstenares. Het Geheim van Man en Paard, die samen een oogje in ’t zeil houden op het inundatieveld, is mede van haar hand.

Zo doe je mee: lees deze bladzijde goed door en ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Daarna stuur je jouw eiland haiku met adresgegevens naar

beeldmakers@planet.nl