Thuis bij de eiland haiku

Het Dichtpad is compleet

Er is geschonken en geklonken

op gepaste afstand en met de juiste middelen

Champagne & Betuwe bubbels

Van rechts naar links Loethe Olthuis, Pom, Onno-Sven Tromp,Annete Akkerman, Marja Oosterman en Christel van Vliet

De eiland haiku 2020 komt in 2021 tot stand

een jaar later…

Het sociale leven is zwaar gehavend en waarden en normen worden nogmaals herzien. De situatie was voor de jury ongemakkelijk waar het voor velen in de zorg en het levensonderhoud loodzwaar was. Daarom is er een wens om hoop en sterkte in dit verhaal, opdat het jullie allemaal in goede gezondheid bereikt.

Wanneer er een kleine positieve waarde te destilleren valt uit zoveel beklemmende isolatie dan is het wel de mogelijkheid om uitgebreid van de eland haiku te genieten. De corona-crisis heeft ook de jury in haar greep en hoewel er gekeken is naar andere manieren van vergaderen kiezen wij als jury ervoor om de beoordeling uit te stellen.

We wensen iedereen een heilzame tijd toe en bereiden ons voor op een zonnige ontmoeting op het inundatieveld bij “Het geheim van man en paard” 
aan de Achterdijk in Schalkwijk,

Een kort dagverslag  

De openingsceremonie was op het inundatieveld 30 mei met een zonnetje en alles in fris lentegroen. Vanaf de Achterdijk in Schalkwijk bij de vogelkijk-muur. zijn wij ( jury, winnaars, het bijna voltallige bestuur van het werk aan de korte uitweg(sponsor) Atelier Beeldmakers (eveneens sponsor) op weg gegaan om het Dichtpad officieel te openen. Onder het wakend oog van “Het geheim van man en paard.” werden de drie nieuwe eiland haiku onthult.   

Huzarenstuk

Het proces als jury was zeer complex. En daar houden wij van, want ook al is de basis van de eiland haiku er één van grote eenvoud, door de veelheid aan variaties en invalshoeken hebben Loethe Olthuis, Marja Oosterman, Marike Leeuwenkamp en Christel van Vliet het erg moeilijk gehad maar zijn we samen tot een eindoordeel gekomen.

 

Enkele woorden uit de juryrapporten De jury beoordeelt alle eiland haiku zonder de namen erbij en net als vorig jaar stonden dit jaar zijn haiku hoog op de lijst  drie van zijn eiland haiku bereikten de top 15. De derde prijs gaat dit jaar naar iemand wiens eiland haiku oeuvre ieder jaar getuigt van liefde voor het buitenleven en een oog de gastrol van de mens. In deze haiku vormt zich een beeld van de levende begeestte natuur  

Rafelig roepend   

Zeilt een reiger laag over  

Het riet wuift hem na.  

Pom  

De eiland haiku wordt anoniem gekozen en zo kan het dus gebeuren dat iemands liefde voor de eiland haiku zo fel oplicht,  Zij neemt voor het tweede jaar op rij een bijzonder plaats in bij de eiland haiku.

Even stralend als de eiland haiku die u van haar kent. Haar rake eiland haiku toont ons de waarde van een reflectieve geest: 

inundatieveld   

de polder onder water   

wereld op zijn kop   

 Annette Akkerman   

De vreemdheid van een perfecte eiland haiku

De George Clooney onder de haiku’s noemde Loethe het. Niemand betwist zijn schoonheid Wanneer zoveel schoonheid gevonden is dan is kwetsbaarheid de andere kernkwaliteit van deze winnende eiland haiku.  

Traag gelezen tilt hij op en toont de werking van het water op het land  

waar het groene land   

langzaam vloeibaar geworden   

de weidsheid in drijft  

Onno Sven Tromp 

Ter gelegenheid van de opening is er een speciale uitgave gedaan is een kostbaar kleinood waarmee de 9 eiland haiku geflankeerd door miniatuur- kunstwerken hun weg mogen vinden in de wereld.

Het is te koop bij atelier Beeldmakers. Het kost 10 euro.

Ik hoop dat we elkaar, het volgend jaar, kunnen begroeten bij Dichtpad

Het Dichtpad kon pas geopend kon worden één jaar één week en één bokkenpiloot (zie foto) later dan de geplande 24 mei. Ik ben heel blij dat ik kan vertellen dat, dankzij alle inzendingen en de inspanningen van de jury en mijn crew, het hele Dichtpad nu een prachtige plaats is geworden voor wandelaars, mijmeraars en vogelaars van velerlei pluimage.. Hoe vederlicht alles voelt als de hulde naar de winnaars is gegaan, en een ruimhartig dankwoord is medegedeeld aan álle mensen die door hun eiland haiku inzending, de jury hebben bewogen om tot een (bijna onmogelijke) keuze te komen.

Het programma voor dit jaar
De eiland haiku ceremonie zo krijgt het geheim van man en paard er nog een geheim bij.
En de haiku en de hai-ga voor Houten ( ja echt, zelfs daar gaat het gebeuren…)
Fantastische workshops Voorbereiding voor een expositie in November
Er zijn op deze website bladzijden met het nieuwe genieten. Er is een speciale pagina voor de publieke schrijfprestaties van onze winnaars…

weidsheid en wolken

de schatkamer van Schalkwijk

gedichten rondom

Rechtstreeks van het eiland van Schalkwijk komt deze eiland haiku. Dat is een regelrechte uitdaging aan het adres van iedereen die Houten kent want met een beetje lef liefde en inzicht maak je de mooiste haiku over de eenvoudigste dingen. Dus ook over Houten.

Zoals :

hier zwenkt de Rondweg haast spiraalt zich om een stad langs het groene land

De haiku route is onderdeel van de cultuurnacht in het najaar. Meedoen met de wedstrijd kost 1 euro en 50 cent.

Stuur je Houtense haiku naar haikushouten@gmail.com

waterlinieleed breedbekkikkerbilletjes Hollandse nieuwe

Het eiland van Schalkwijk bestaat uit de dorpskernen Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Beiden te bereiken via het veerpont en de bruggen. Kenmerkend is de lintbebouwing die zich langs de Schalkwijkse-wetering en áchterlangs de Lekdijk afwikkelt, met een pad voor de kerk en één voor de klompen. Ruimte voor de rivier en opruim-plicht. Er is nog steeds agrarische activiteit op een bodem die bestaat uit alle soorten grond (op één na) die je maar tegen kunt komen in Nederland. Er zijn cope kavels te herkennen en hier en daar een historische krom-akker.

Volgens recente inzichten werd er in het Neolithicum regelmatig gewoond. Het eiland is een kwetsbaar landschap ingesloten tussen de Vinex locaties Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede met aan de overkant Culemborg. Deze parel nodigt je uit om haar te huldigen in een gedicht dat zich kenmerkt door de terloopse eenvoud van een heldere waarneming : de haiku.

2021 De wedstrijden op een rijtje

Haiku voor Houten (_een Haiga mag natuurlijk ook. )Stuur voor 30 augustus naar haikushouten@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Meedoen kost 1 euro en 50 cent per haiku (iedere derde haiku van jou is gratis)   

HAIGA (Haiga =  haiku + beeld) wedstrijd Stuur voor 1 augustus 2021 via e-mail een foto van uw haiga naar: inktsteen20@gmail.com Meer inforrmatie op haiku.nl (de Paul Mercken Aanmoedigingsprijs 2021)

 

Het is even wennen maar er is een corona-proof “beleef de linie” workshop, voor kinderen van 8 tot 88+. De materialen blijven in het bezit van de gebruiker om het zo gezond mogelijk te houden.

Het is mogelijk om dat individueel of samen het Schalkwijkse kunst tracé te maken: langs het Dichtpad en “Het geheim van man en paard.” Vergeet niet het reliëf dat door Johan Moesman is gemaakt even te bewonderen.

Eiland haiku 2020

Tijdens de opening van het derde eiland haiku seizoen, werd Marja Oosterman begroet als vierde jurylid. Marja is journaliste en zij heeft als pionierster bergen verzet waar het gaat om scholierenbelangen (in 1968), het ontwikkelen van nieuwe media (Nopapers1988).

Samen met schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis en beeldend kunstenares Christel van Vliet deelt zij haar dichterlijke inzichten met veel plezier. Het is fijn omringd te zijn door zoveel erudiet talent. Tijdens het bespreken van het toekomstig speelveld voor de eiland haiku wedstrijd 2020, leek het alsof de dageraad het eiland raakte maar dat zou de invloed van een haiku kunnen zijn.

21 maart 2021

De eerste officiële lentedag tevens de dag van de poëzie

met bijzondere dank aan : Marike Leeuwenkamp, Marja Oosterman, Loethe Olthuis, An van der Post, Jana Smith, Herman Geerdes, mr. van der Lee de juryleden en supporters van het eerste uur en alle mensen die deelnamen aan de eiland haiku wedstrijd 2018, 2019, 2020.

met dank aan schrijvenonline met dank aan haiku.nl de onderlinge verzekeringen Schalkwijk. Het Werk aan de Korte Uitweg en de Voorzienigheid.

werd het uitgelezen moment om de eiland haiku van 2020 eindelijk alle eer te geven die zij verdient.

 De 170 inzendingen leverden de jury hoofdbrekens op: de fijnproevers zagen door de lange corona periode hun kansen groeien op verregaande verfijning van de uitslag terwijl de allleseters het nog moeilijker kregen om de ware eiland haiku er tussen uit te vissen. Zoveel en zo goed! De onthulling van de winnende eiland haiku gaat gebeuren in een corona proof setting. Wandelend vanaf de Achterdijk gaan we tegen de klok in de nieuwe oogst begroeten op het inundatieveld nabij “Het geheim van man en paard.”

Wanneer de hygiene- regels in acht genomen worden. zoals die gelden voor voetveren en wandelverkeer, kunt u alle eiland haiku komen bewonderen. Na 25 mei.

Voor wie graag nog meer gedichten leest :

www.poezieverrijkt.nl      NOpapers Koninklijke bibliotheek

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen aan nog meer wedstrijden kan terecht bij:  schrijvenonline en natuurlijk het onvolprezen haiku.nl

Kom! Het Dichtpad wacht.

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede. De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten .

voortvluchtig water
spiegel zo ver het oog reikt
langzaam zakt het peil

Marike Leeuwenkamp

’t is rinkrond Water
met waterdichte Aarde
en ’n aardedicht Lek

Isabelle Bambust

schalks bloost schoon eiland
haar schalkwijkerwetering
ontsluit groen dorpsgeluk

Veronica van Roon

Uit 2019 achtereenvolgend

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

Marja Oosterman

verstild ligt het dorp
ver weg aan de horizon
een trein glijdt voorbij

Wim Boone

de weide kleurt geel
boterbloemenexplosie
in pure stilte

Annette Akkerman

Taalvondeling wint terrein

Taalvondeling ontwaakt naast open tubes rode verf. Geel krijt verkruimelt in rode acryl. Grasgroen vlak land. Zwanendons rolt voort, de vrijheid tegemoet.
Dáár is zaterdag de eerste bijeenkomst van taalvondeling. Meedoen kan tegen zij-instroomtarief .(de zaterdagen in maart, april 13:00 -15:00 u. )

Taalvondeling weet de weg.

Of het nu om feit, fictie of docudrama gaat :

Al doende de doelen halen…

Verras jezelf

Maak binnen drie maanden een beeldbank en taalverzameling.

Hoe kan dat? Volg je eigen medium! Van beeld naar taal? Aan de gang met potlood, kwast en kleur in maart, om in april taal, teken, klank, te ontdekken binnen je eigen werk.

Op alle zaterdag in maart 13:00 -15:00 u. In kleine stappen, aan de slag met acryl, pastel en aquarel, houtskool pen en inkt. Op bedrukt of onbedrukt papier.

Op alle zaterdagen in april 13:00 u -15:00 u werken wij van de eigen vorm die we vonden in maart, naar taal. Opgeven kan bij beeldmakers@planet.nl

Adres : Wickenburghselaan 18, 3998 JW Atelier Beeldmakers

Meedoen kan tegen het zij-instroomtarief € 40 per persoon per bijeenkomst (de zaterdagen in maart, april 13:00 -15:00 u. ) inclusief materiaal en koffie/thee/fris.

Op zaterdag 6, 13, 20 april van 13:00 u – 15:00 u. voor het uitwerken van de vorm via verschillende ideeen over beeld en taal. Opgeven kan bij beeldmakers@planet.nl

even naar de de agenda

Winnaars eiland haiku 2019

De winnaars zijn bekend!

Tekst: Marike Leeuwenkamp. Foto : Willy Kruijssen.

Een kleine honderd haiku’s kreeg de jury toegestuurd na het uitschrijven van de eiland haikuwedstrijd 2019. Vrijdag 24 mei, op het zonovergoten inundatieveld in de Blokhovense polder in Schalkwijk, maakten we bekend welke haiku’s aan het Dichtpad zullen worden toegevoegd.
Het was een klein feestje die zonovergoten vrijdagmiddag, met een flinke groep mensen die zich hadden verzameld bij het Dichtpad en bijna allemaal hadden zij meegedaan aan de wedstrijd.

Marja Oosterman en haar winnende eiland haiku
(foto: Willy Kruijssen)

De jury bestond dit jaar naast Christel van Vliet, uit schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis, beiden vertrouwd met het Eiland van Schalkwijk.

Het niveau van de eiland haiku’s was net als vorig jaar hoog. De jury heeft vooral gelet op techniek, tempo en taalgebruik en ziet dat er zich binnen de eiland haiku een genre aftekent: blues hebben we het genoemd. Of Hollands blauw voor de taalpuristen onder ons. Op het eerste gezicht zien we veelvuldig overeenkomsten met de nuchtere eilandblik op de dingen des levens die de Schalkwijker zo kenmerkt. Als we iets verder kijken zien we die nuchtere constatering fraai vermengd worden met een vleugje melancholie. De oppervlakkige lezer heeft het nakijken.
Niet alleen het verwoorden van het zichtbare en beleefbare komt terug in de haiku’s. Dit jaar wordt het geluid op het eiland (of het ontbreken daarvan) veelvuldig verbeeld. Een lust voor het jury-oor!
Annette Akkerman heeft de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie, voor haar is de derde prijs De tweede is voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku’s schreef en daarin het zo vertrouwde geluid op het eiland wist vast te leggen De eerste prijs is voor Marja Oosterman:

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid naar ver te kunnen voortstuwen?

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja:” Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

Deze tweede jaargang betekent een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku’s. Wil je weten welke haiku’s ieder op een eigen bordje langs het Dichtpad. staan? Wandel dan eens het Vuylcop- of Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs.

Atelier Beeldmakers verheugt zich nu al op de volgende editie van de eiland haikuwedstrijd. Wil jij ook een kans om je eiland haiku laten schitteren? Lees de verklaring door, (de creative commons overeenkomst van 2018 en een privacy -statement) Ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Stuur je eiland haiku voor 20 april 2020 naar : Atelier Beeldmakers

Zo doe je mee met de eiland haiku wedstrijd 2020. En wie weet kan iedereen dan genieten van jouw eiland haiku op het Dichtpad.Tot ziens!

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede.De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten.  Inzenden kan tot zaterdag 20 april.

De einddatum nadert, 20 april aanstaande komt de jury bijeen om de drie beste eiland haiku te kiezen voor het Dichtpad in de polder Blokhoven.

Op deze bladzijde vind je ook enkele haiku’s terug, ter inspiratie. De eiland haiku website vind je hier

Christel heeft Loethe Olthuis en Marike Leeuwenkamp bereid gevonden dit jaar in de jury plaats te nemen.

Marike schreef de winnende eiland haiku 2018, houdt van poëtisch en prozaïsch spelen met taal, en kent het eiland van Schalkwijk goed, mede door het schrijven van het boek Altijd Buiten, waarvan ze co-auteur is.

Loethe is eveneens al jaren taalminnares en daarnaast onderzoeksjournaliste bij de Volkskrant. Ze schrijft over duurzaamheid en verantwoord mens zijn. Als levensgenietster betrekt ze iedereen bij haar werk als chef-kok in de Volkskeuken van de Volkskrant.

Christel werkt bij Atelier Beeldmakers als beeldend kunstenares. Het Geheim van Man en Paard, die samen een oogje in ’t zeil houden op het inundatieveld, is mede van haar hand.

Zo doe je mee: lees deze bladzijde goed door en ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Daarna stuur je jouw eiland haiku met adresgegevens naar

beeldmakers@planet.nl 

BELEEF DE NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Ontmoet jezelf in de water weerspiegeling en maak plaats voor :

Het nieuwe genietenVind hier een waterliniecadeautje

Ontmoet het landschap bij Atelier Beeldmakers. Dankzij de expositie “Ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie” is het nog aantrekkelijker om hier een kijkje te komen nemen.

Nog even is het groene eiland van Schalkwijk in staat u een eendags arrangement te geven waarmee u kennismaakt met verleden, heden en toekomst van dit uitzonderlijk stukje Utrecht.

Schalkwijk heet u van harte welkom en Atelier Beeldmakers maakt uw dag onvergetelijk.

2021: de ontdekking van het thuisreizen

Het eiland van Schalkwijk heeft het Utrechts landschap in postzegelformaat. Je kunt er in een halfuur omheen rijden. Met onze kunst & cultuur- survival-kit kun je een dag heerlijk dwalen en nog steeds niet alles gezien hebben. Tekenen, schilderen, fotografie, schrijven… Het maatwerk leveren wij.

Genieten doe jij.

Atelier

b eeldmakers

thuisreizen

Langs het Dichtpad op het inundatieveld ontmoet ik de ruiter en de soldaat. Stoer en roestig leggen zij getuigenis af van de woelige strijd met het water. De polder zwijgt oorverdovend. Het geheim is veilig.

Ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinies

Het geheim van man en paard gemaakt door Atelier Beeldmakers gefotografeerd door Desiree Meuleman

Een open vizier naar het nieuwe genieten

Er is speciaal een podcast gemaakt door storytrail.nl

Met een hoofdtelefoon op en gesloten ogen de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinies beleven

Samen met de actie van het erfgoed Utrecht en de tijdelijke tentoonstelling van de Nieuwe Hollandse Waterlinies brengen wij samen het landschap dichterbij

Het is mogelijk om individueel of samen, het Schalkwijkse kunst tracé te fietsen of te wandelen. Geniet langs het Dichtpad van “Het geheim van man en paard”. Vergeet niet het reliëf dat door Joop Moesman is gemaakt.

Het eiland haiku archief

De finale      
                                                                                                                                        In de nabijheid van het geheim van man en paard, omringt door veldbloemen, werden de winnaars bekendgemaakt van de eerste eiland haiku wedstrijd. De jury ( Abel Staring,  Herman Geerdes en Christel van Vliet ) heeft met rapporten kunnen overtuigen dat er tussen de 139 inzendingen drie winnaars zijn :  Marike Leeuwenkamp, Isabelle Bambust, Veronica van Roon, respectievelijk eerste, tweede en derde prijs. Dankjewel voor de veelheid aan woorden, tonen en variaties, invalshoeken ontwikkelingen en perspectieven die gevangen werden in het schema 5 7 5 (…) in de eiland haiku 2018. Deelname onder creative commons (haiku,naamsvermelding,jaartal)

De wens van een gedicht                                                                                            Saskia Bangma vertelt een prachtig verhaal dat mensen inspireert om te schrijven. De wijze raad om gedichten en verhalen geboren te laten worden. En raad eens..ik krijg zojuist (24 mei) de eerste haiku binnen voor de eiland haiku voor 2019 wedstrijd van 1 van de gasten. Ik hoop jullie te begroeten volgend jaar op 24 mei 2019 maar het liefst nog eerder met een eiland haiku.

Toen fotoclub Perspectief en Het Schrijversforum de handen ineen sloegen om een presentatie in beeld en geluid te maken ben ik samen met  Erwin Hesselink en Huub van Doorn aan de slag gegaan.  Mijn haiku’s vormen met de gedichten van Huub een dichters-filmer trialoog die tijdens  de cultuurnacht (24 maart 2018 Houten) als volledige presentatie (drie superkorte films)te zien zal zijn. Als dialoog met de camera zijn hier mijn eiland haiku’s, die voor alle duidelijkheid, niet meedoen met de eiland haiku wedstrijd.

Vanaf 24 maart  kun je nog ruim een maand (tot en met 28 april) je haiku schrijven en opsturen voordat de voltallige jury zich gaat buigen over alle inzendingen, ten einde tot een prijsuitreiking te komen op de 24 ste mei.

Atelier Beeldmakers verwacht de 50 ste

Tijdens de week van de poëzie(  25-01 t/m 31-01) verwacht het Atelier Beeldmakers de 50 ste eiland haiku. De driekoppige jury bestaande uit Wim van der Lee, Herman Geerdes, en Christel van Vliet zijn verheugd over dit aantal.

Uw haiku kunt u nog insturen tot 28 april

Opening van de dichtwedstrijd

Op een zonovergoten inundatieveld is donderdag 28 december de dichtwedstrijd de eiland haiku geopend. In het bijzijn van wethouder Herman Geerdes werd door Christel van Vliet de openingshandeling verricht van de haiku-wedstrijd die op 24 mei de winnaar kent.

Voor de gelegenheid had de wethouder zelf een haiku gemaakt, die door de aanwezigen met luid applaus werd begroet. Na een korte wandeling kwam iedereen bij elkaar bij de picknickbanken vlakbij het beeld Het geheim van man en paard. Het glas werd geheven op het Eiland van Schalkwijk, dat als inspiratiebron dient voor deze haiku wedstrijd.

Wie nog meer wil lezen over poëzie kan terecht bij

http://haiku.nl/   

www.poezieverrijkt.nl     

http://www.poeziecentrum.be/

NOpapers 

 Haiku-schrijven

http://www.gedichten.nl/nedermap

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen met nog meer wedstrijden kan terecht bij:  https://www.schrijvenonline.org

haiku.nl