Archief Eiland haiku

Eiland haiku prijswinnaars bekend

27-05-2019, 10:09 uit Houtens nieuws

SCHALKWIJK De zon scheen op “Het geheim van Man en Paard” in de polder Blokhoven. Marike Leeuwenkamp en Christel van Vliet waren blij zoveel mensen te zien die mee hadden gedaan aan de eiland haiku wedstrijd. Deze tweede jaargang betekende een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku.
Het was voor de jury bijna een onmogelijke klus om uit de 101 haiku de beste kiezen. De schrijfster Marike Leeuwenkamp en de journaliste Loethe Olthuis waren tijdens de beraadslagingen zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de inzendingen.
Annette Akkerman had de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie: voor haar was de derde prijs. De tweede prijs was voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku schreef. De eerste prijs was voor Marja Oosterman.

de kerk wordt bezocht

pas als de wind hierheen waait

kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid ver voort te kunnen stuwen? Het is historisch gezien een moment waarop kerk leegstroomt. Zij roept op tot gebed in een lege ruimte.

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja Oosterman vertelt :,,Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

Wil je weten welke haiku’s er langs het Dichtpad staan? Wandel dan eens het Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs. Of kijk op www.beeldmakers.nl, daar vind je eiland haiku’s van dit jaar en vorig jaar terug.

Haiku van Marja Oosterman vereeuwigd in Schalkwijk

Door Redactie

Marja Oosterman, een paar maanden geleden op De Nuk geportretteerd als Mooiste meisje van de stad, schrijft haiku’s. En dat weten ze nu ook in Schalkwijk. Marja deed mee aan een eiland-haiku- wedstrijd. Het betreft het eiland van Schalkwijk, zo genoemd omdat Schalkwijk omgeven is door water (van rivieren). Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd de eiland-haiku wedstrijd georganiseerd. De winnaars van de derde, tweede en eerste prijs krijgen o.a. hun haiku ‘vereeuwigd’ op een bordje langs het Dichtpad dat door het inundatieveld in polder Blokhoven loopt. Marja Oosterman won de eerste prijs. Eerder dit jaar schreef zij “Ja..? Oh!”,  een mooi boek over de honden in haar leven. Hier het interview met Marja Oosterman op de Nuk.
Bron: Nieuwe Utrechtse Krant