Ateliermiddagen bloesem schilderen met Willy Kruijssen

Ateliermiddagen bloesem tekenen en schilderen zaterdag 20 april > zondag 28 april > vrijdag3 mei

Het lijkt misschien nog ver weg. We zien nu al de bloesem van de abrikoos opbloeien, dus de andere bloesems zijn ook in aankomst. Tijd om weer Ateliermiddagen te organiseren bij ons Atelier BEELDMAKERS in Schalkwijk in deze prachtige lenteperiode.

Onze Ateliermiddagen bloesems tekenen en schilderen staan ook dit jaar weer op de kalender voor eind april en begin mei.  Wij hopen op lekker weer, zodat we buiten kunnen werken.

Bij slecht weer zitten we binnen met een ruiker bloesems. 

> 1 Tekenen in pastelkleuren grof weggeschreven in vlakken en strepen           

> 2 Schilderen à la Vincent van Gogh, in ferme toetsen met acrylverf

> 3 Schilderen in aquarel met sferische pigmentmengsels in water

Doe je mee ? 

> De workshop duurt van 13.00 tot 15.30 uur.

> Prijs €.65,= p.p inclusief teken-,  schilder spullen en materiaal.

> Kleding advies: warm en comfortabel en degelijke schoenen.

Wij zorgen voor het teken- en schildermateriaal met een nabespreking,
net als de koffie en de thee aan het begin en een (fris)drankje aan het eind van de middag.

Als je mee wilt doen geef dan aan in welke techniek je het liefst werkt?

Voor deze Ateliermiddag moet je reserveren vanwege een beperkt aantal plaatsen bij beeldmakers@planet.nl

Inschrijven op meerdere Ateliermiddagen is natuurlijk ook mogelijk.

Wacht niet te lang met beslissen!!!

Ook teken- en schilder workshops op maat kunnen worden ingericht op locatie voor teambuilding, vrienden/vriendendag, masterclasses tekenen en schilderen.

Overzichtsexpositie Willy Kruijssen

van woensdag 21 december tot en met 20 januari 2023 was te zien in de galerie C. in Hoofddorp

gevestigd in de Schouwburg

Het was zeer de moeite meer dan waard !

Willy Kruijssen

OVERZICHTSEXPOSITIE

Willy Kruijsen is beeldend kunstenaar, gaf jarenlang les bij Pier K (nu C.), is grafisch ontwerper, fotograaf, schrijver en illustrator. Hij neemt feestelijk afscheid als docent met een overzicht van zijn werk in de galerie.

De opening was 21 december 2022 om 16:30 uur door Monika van der Ent

Overzichtsexpositie en wat eraan voorafging
In 1988 maakt Kruijssen de serie Thabar; 49 schilderijen die in 1994 via een groot projectscherm aan verschillende musici werden vertoond. Een voor éen, alleen in een ruimte, verwerkten zij die tot geluidskleuren. Die werden later over elkaar gemonteerd in de geluidsstudio.  Zo ontdekten ze samenspel tussen de verschillende uitvoeringen. De schilderijenserie Thabar is op deze wijze een partituur geworden en gedeponeerd bij BUMA STEMRA, waarbij je de verschillende muziekuitvoeringen over elkaar kan leggen. De 49 schilderijen gaan vooraf aan de schilderijen die hierna volgen.

Momentum en gewaarwording
Willy Kruijssen: “Tijdens het schilderen word ik mij steeds bewuster van de mystieke kant van het schilderen en ervaar het religieuze momentum hierin. Verbaasd, maar met verwondering durf ik mij er steeds meer aan over te geven.  De verdieping van de religieuze ervaringen wordt intenser. Het voelt als op een randje van de wereld lopen. Bungelend tussen het intens aardse en het wijds hemelse. Het lijkt grenzeloos. Alles lijkt mogelijk en mijn realiteitsbesef scherpt zich. Ik laat steeds meer toe te schilderen naar wat in mij opkomt.”

Spiegelen en bespiegelen
Ik ga gemaakt werk naderhand bekijken door het op elkaar te spiegelen.
Iets wat ik al eerder met werkstukken van hout uitvoerde in vierkanten, die viermaal gedraaid werden in hun compositie en ruimtelijk uitgewerkt. Door het op elkaar spiegelen ontstaan ineens vanuit het onherkenbare abstracte figuraties, die uit een demonische godenwereld lijken te komen.  Er zijn dieren, Boeddha’s, priesters, tovenaars, draken, tijgers, duivelachtigen en andere figuraties die uit de spiegelingen tevoorschijn komen. Het lijkt alsof ik bij het schilderen maar een gedeelte van het schilderbeeld te zien krijg.  Dat het werkelijke totale beeld pas verschijnt als ik ze met elkaar op elkaar spiegel.

Beeld als verhalenverteller
Ik laat mijn werk in deze expositie uitgebreid aan het woord en laat ik de interpretaties van de beelden aan de kijker zelf over.  Wat gezien wordt zegt iets over de kijker en kan een verwonderende expeditie van kijkplezier geven. Maar het kan wellicht ook gedachten oproepen die tot een bepaalde zelfreflectie leiden en confronterend zijn. Ter vermaak en lering met mogelijk een dieper inzicht op wat de wereld om ons heen ook kan en mag voorstellen.

Beeld als verhalenverteller en een verbeelding van zichzelf, die betekenis en duiding geeft in de spelonken van de ziel en het altijd voortdurende “NU”.

BEELDENDE KUNST

Winnaars eiland haiku 2019

De winnaars zijn bekend!

Tekst: Marike Leeuwenkamp. Foto : Willy Kruijssen.

Een kleine honderd haiku’s kreeg de jury toegestuurd na het uitschrijven van de eiland haikuwedstrijd 2019. Vrijdag 24 mei, op het zonovergoten inundatieveld in de Blokhovense polder in Schalkwijk, maakten we bekend welke haiku’s aan het Dichtpad zullen worden toegevoegd.
Het was een klein feestje die zonovergoten vrijdagmiddag, met een flinke groep mensen die zich hadden verzameld bij het Dichtpad en bijna allemaal hadden zij meegedaan aan de wedstrijd.

Marja Oosterman en haar winnende eiland haiku
(foto: Willy Kruijssen)

De jury bestond dit jaar naast Christel van Vliet, uit schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis, beiden vertrouwd met het Eiland van Schalkwijk.

Het niveau van de eiland haiku’s was net als vorig jaar hoog. De jury heeft vooral gelet op techniek, tempo en taalgebruik en ziet dat er zich binnen de eiland haiku een genre aftekent: blues hebben we het genoemd. Of Hollands blauw voor de taalpuristen onder ons. Op het eerste gezicht zien we veelvuldig overeenkomsten met de nuchtere eilandblik op de dingen des levens die de Schalkwijker zo kenmerkt. Als we iets verder kijken zien we die nuchtere constatering fraai vermengd worden met een vleugje melancholie. De oppervlakkige lezer heeft het nakijken.
Niet alleen het verwoorden van het zichtbare en beleefbare komt terug in de haiku’s. Dit jaar wordt het geluid op het eiland (of het ontbreken daarvan) veelvuldig verbeeld. Een lust voor het jury-oor!
Annette Akkerman heeft de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie, voor haar is de derde prijs De tweede is voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku’s schreef en daarin het zo vertrouwde geluid op het eiland wist vast te leggen De eerste prijs is voor Marja Oosterman:

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid naar ver te kunnen voortstuwen?

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja:” Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

Deze tweede jaargang betekent een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku’s. Wil je weten welke haiku’s ieder op een eigen bordje langs het Dichtpad. staan? Wandel dan eens het Vuylcop- of Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs.

Atelier Beeldmakers verheugt zich nu al op de volgende editie van de eiland haikuwedstrijd. Wil jij ook een kans om je eiland haiku laten schitteren? Lees de verklaring door, (de creative commons overeenkomst van 2018 en een privacy -statement) Ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Stuur je eiland haiku voor 20 april 2020 naar : Atelier Beeldmakers

Zo doe je mee met de eiland haiku wedstrijd 2020. En wie weet kan iedereen dan genieten van jouw eiland haiku op het Dichtpad.Tot ziens!

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede.De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten.  Inzenden kan tot zaterdag 20 april.

De einddatum nadert, 20 april aanstaande komt de jury bijeen om de drie beste eiland haiku te kiezen voor het Dichtpad in de polder Blokhoven.

Op deze bladzijde vind je ook enkele haiku’s terug, ter inspiratie. De eiland haiku website vind je hier

Christel heeft Loethe Olthuis en Marike Leeuwenkamp bereid gevonden dit jaar in de jury plaats te nemen.

Marike schreef de winnende eiland haiku 2018, houdt van poëtisch en prozaïsch spelen met taal, en kent het eiland van Schalkwijk goed, mede door het schrijven van het boek Altijd Buiten, waarvan ze co-auteur is.

Loethe is eveneens al jaren taalminnares en daarnaast onderzoeksjournaliste bij de Volkskrant. Ze schrijft over duurzaamheid en verantwoord mens zijn. Als levensgenietster betrekt ze iedereen bij haar werk als chef-kok in de Volkskeuken van de Volkskrant.

Christel werkt bij Atelier Beeldmakers als beeldend kunstenares. Het Geheim van Man en Paard, die samen een oogje in ’t zeil houden op het inundatieveld, is mede van haar hand.

Zo doe je mee: lees deze bladzijde goed door en ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Daarna stuur je jouw eiland haiku met adresgegevens naar

beeldmakers@planet.nl 

Taalvondeling

 Taalvondeling 

 

WatFW web bijna een voge bijna een boom l 22febr14_0674 maakt jouw perspectief ? Daag de horizon uit op de waterlijn met pen en inkt. Op de oever vlucht taal uit je pen.  

Zie het gedicht voor je ogen ontstaan en leg het vast met je eigen fototoestel/telefoon. Kleding advies: warm en comfortabel en degelijke schoenen en een handdoek mee. Zaterdag van 13:00 tot 15:00  €.40= per bijeenkomst, inclusief materiaal, koffie en thee.

Vooraf aanmelden bij beeldmakers@planet.nl

terug naar de agenda