Dichterlijke inzichten

Het programma voor dit jaar
Fantastische workshops en wedstrijden : De eiland haiku van 2020 ceremonie,
En de haiku voor Houten ( ja echt, zelfs daar gaat het gebeuren…)
Er zijn op deze website bladzijden met het nieuwe genieten. Er is een speciale pagina voor de publieke schrijfprestaties van onze winnaars…

De eiland haiku, Covid en Schalkwijk

een jaar later

Het sociale leven is zwaar gehavend en waarden en normen worden nogmaals herzien. De situatie was voor de jury ongemakkelijk waar het voor velen in de zorg en het levensonderhoud loodzwaar was. Daarom is er een wens op hoop en de sterkte in dit verhaal, opdat het jullie allemaal in goede gezondheid bereikt.

Wanneer er een kleine positieve waarde te destilleren valt uit zoveel beklemmende isolatie dan is het wel de mogelijkheid om uitgebreid van de eland haiku te genieten. De corona-crisis heeft ook de jury in haar greep en hoewel er gekeken is naar andere manieren van vergaderen kiezen wij als jury ervoor om de beoordeling uit te stellen.

De eiland haiku 2020 komt in 2021 tot stan

We wensen iedereen een heilzame tijd toe en bereiden ons voor op een zonnige ontmoeting op het inundatieveld bij “Het geheim van man en paard” 
aan de Achterdijk in Schalkwijk,

eiland haiku 2020

De uitverkoren eiland haiiku zijn te zien vanaf 30 mei op het inundatieveld nabij het geheim van man en paard.

De ceremonie is tegen die tijd al geweest en gaat eveneens mens vriendelijk zijn.

Haiku voor Houten

Rechtstreeks van het eiland van Schalkwijk komt deze eiland haiku

weidsheid en wolken

de schatkamer van Schalkwijk

gedichten rondom

Dat is een regelrechte uitdaging aan het adres van iedereen die Houten kent…want met een beetje lef en inzicht maak je de mooiste haiku over de eenvoudigste dingen. Dus ook over Houten.

j

ouw haiku over Houten kun je sturen naarvoor 30 augustus sturen naar haikushouten@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Meedoen kost 1 euro en 50 cent per haiku ( iedere derde haiku van jou is gratis)   

Een eiland haiku bestaat uit drie regels van beurtelings 5-7-5 lettergrepen.

waterlinieleed breedbekkikkerbilletjes Hollandse nieuwe

Het eiland van Schalkwijk bestaat uit de dorpskernen Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Beiden te bereiken via het veerpont en de bruggen. Kenmerkend is de lintbebouwing die zich langs de Schalkwijkse-wetering en áchterlangs de Lekdijk afwikkelt, met een pad voor de kerk en één voor de klompen. Ruimte voor de rivier en opruim-plicht. Er is nog steeds agrarische activiteit op een bodem die bestaat uit alle soorten grond (op één na) die je maar tegen kunt komen in Nederland. Er zijn cope kavels te herkennen en hier en daar een historische krom-akker.

Volgens recente inzichten werd er in het Neolithicum regelmatig gewoond. Het eiland is een kwetsbaar landschap ingesloten tussen de Vinex locaties Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede met aan de overkant Culemborg. Deze parel nodigt je uit om haar te huldigen in een gedicht dat zich kenmerkt door de terloopse eenvoud van een heldere waarneming : de haiku.

verloren is ze nog steeds

mist zij mij ook zo

mijn lief blauw steentje

2021 De wedstrijden op een rijtje

Haiku voor Houten _Stuur voor 30 augustus naar haikushouten@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Meedoen kost 1euro en 50 cent per haiku (iedere derde haiku van jou is gratis)   

HAIGA (Haiga =  haiku + beeld) wedstrijd Stuur voor 1 augustus 2021 via e-mail een foto van uw haiga naar: inktsteen20@gmail.com Meer inforrmatie op haiku.nl (de Paul Mercken Aanmoedigingsprijs 2021)

Eiland Haiku 2021

Vanaf mei begint de nieuwe eiland haiku wedstrijd en ik mag iedereen van harte uitnodigen om op het eiland van Schalkwijk de inspiratie te vindenvoor de allerbeste Eiland haiku ooit.

Heb je ooit kennis gemaakt met andere wedstrijden? Misschien vind je op schrijven online nog meer leuke wedstrijden al zijn zij nooit zo leuk als deze natuurlijk.

Het is even wennen maar er is een corona-proof “beleef de linie” workshop, voor kinderen van 8 tot 88+. De materialen blijven in het bezit van de gebruiker om het zo gezond mogelijk te houden.

Het is mogelijk om dat individueel of samen het Schalkwijkse kunst tracé te maken: langs het Dichtpad en het geheim van man en paard. Vergeet niet het reliëf dat door Johan Moesman is gemaakt even te bewonderen.

met bijzondere dank aan : Marike Leeuwenkamp, Marja Oosterman, Loethe Olthuis, An van der Post, Jana Smith, Herman Geerdes, mr. van der Lee de juryleden en supporters van het eerste uur en alle mensen die deelnamen aan de eiland haiku wedstrijd 2018, 2019, 2020.

met dank aan schrijvenonline met dank aan haiku.nl de onderlinge verzekeringen Schalkwijk. Het Werk aan de Korte Uitweg en de Voorzienigheid.

eiland haiku 2020

Tijdens de opening van het derde eiland haiku seizoen, werd Marja Oosterman begroet als vierde jurylid. Marja is journaliste en zij heeft als pionierster bergen verzet waar het gaat om scholierenbelangen (in 1968), het ontwikkelen van nieuwe media (Nopapers1988).

Samen met schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis en beeldend kunstenares Christel van Vliet deelt zij haar dichterlijke inzichten met veel plezier. Het is fijn omringd te zijn door zoveel erudiet talent. Tijdens het bespreken van het toekomstig speelveld voor de eiland haiku wedstrijd 2020, leek het alsof de dageraad het eiland raakte maar dat zou de invloed van een haiku kunnen zijn.

21 maart 2021

De eerste officiële lentedag tevens de dag van de poëzie

werd het uitgelezen moment om de eiland haiku van 2020 eindelijk alle eer te geven die zij verdient.

 De 170 inzendingen leverden de jury hoofdbrekens op: de fijnproevers zagen door de lange corona periode hun kansen groeien op verregaande verfijning van de uitslag terwijl de allleseters het nog moeilijker kregen om de ware eiland haiku er tussen uit te vissen. Zoveel en zo goed! De onthulling van de winnende eiland haiku gaat gebeuren in een corona proof setting. Wandelend vanaf de Achterdijk gaan we tegen de klok in de nieuwe oogst begroeten op het inundatieveld nabij “Het geheim van man en paard.”

Wanneer de hygiene- regels in acht genomen worden. zoals die gelden voor voetveren en wandelverkeer, kunt u alle eiland haiku komen bewonderen. Na 25 mei.

Voor wie graag nog meer gedichten leest :

www.poezieverrijkt.nl      NOpapers Koninklijke bibliotheek

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen aan nog meer wedstrijden kan terecht bij:  schrijvenonline en natuurlijk het onvolprezen haiku.nl