Thuis bij de eiland haiku

Doe mee met de agenda voor 2023 van de Taalvondeling op het eiland van Schalkwijk.

Op 17 april de eiland haiku dag op het inundatieveld in de polder Blokhoven. Vanaf half elf ’s ochtends de windrooswandeling.

Op 29 mei (2e pinksterdag) de kastelendag, verhalen en gedichten op het archeologisch terrein achter de tuin van Jonkheer Ram.

Op 2 september (samen met fete de la nature en het  IVN ) op het kasteelterrein van jonkheer Ram.Een Windrooswandeling

Het Dichtpad is compleet

Er is geschonken en geklonken

Champagne & Betuwe bubbels

op gepaste afstand en met de juiste middelen

Het Dichtpad kon pas geopend kon worden één jaar één week en één bokkenpiloot (zie foto) later dan de geplande 24 mei. Ik ben heel blij dat ik kan vertellen dat, dankzij alle inzendingen en de inspanningen van de jury en mijn crew, het hele Dichtpad nu een prachtige plaats is geworden voor wandelaars, mijmeraars en vogelaars van velerlei pluimage.. Hoe vederlicht alles voelt als de hulde naar de winnaars is gegaan, en een ruimhartig dankwoord is medegedeeld aan álle mensen die door hun eiland haiku inzending, de jury hebben bewogen om tot een (bijna onmogelijke) keuze te komen.

Het programma voor dit jaar
De eiland haiku ceremonie zo krijgt het geheim van man en paard er nog een geheim bij.
En de haiku en de hai-ga voor Houten ( ja echt, zelfs daar gaat het gebeuren…)
Fantastische workshops Voorbereiding voor een expositie in November
Er zijn op deze website bladzijden met het nieuwe genieten. Er is een speciale pagina voor de publieke schrijfprestaties van onze winnaars…

weidsheid en wolken

de schatkamer van Schalkwijk

gedichten rondom

Rechtstreeks van het eiland van Schalkwijk komt deze eiland haiku. Dat is een regelrechte uitdaging aan het adres van iedereen die Houten kent want met een beetje lef liefde en inzicht maak je de mooiste haiku over de eenvoudigste dingen. Dus ook over Houten.

Zoals :

hier zwenkt de Rondweg haast spiraalt zich om een stad langs het groene land

De haiku route is onderdeel van de cultuurnacht in het najaar. Meedoen met de wedstrijd kost 1 euro en 50 cent.

Stuur je Houtense haiku naar haikushouten@gmail.com

waterlinieleed breedbekkikkerbilletjes Hollandse nieuwe

Het eiland van Schalkwijk bestaat uit de dorpskernen Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Beiden te bereiken via het veerpont en de bruggen. Kenmerkend is de lintbebouwing die zich langs de Schalkwijkse-wetering en áchterlangs de Lekdijk afwikkelt, met een pad voor de kerk en één voor de klompen. Ruimte voor de rivier en opruim-plicht. Er is nog steeds agrarische activiteit op een bodem die bestaat uit alle soorten grond (op één na) die je maar tegen kunt komen in Nederland. Er zijn cope kavels te herkennen en hier en daar een historische krom-akker.

Volgens recente inzichten werd er in het Neolithicum regelmatig gewoond. Het eiland is een kwetsbaar landschap ingesloten tussen de Vinex locaties Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede met aan de overkant Culemborg. Deze parel nodigt je uit om haar te huldigen in een gedicht dat zich kenmerkt door de terloopse eenvoud van een heldere waarneming : de haiku.

2021 De wedstrijden op een rijtje

Haiku voor Houten (_een Haiga mag natuurlijk ook. )Stuur voor 30 augustus naar haikushouten@gmail.com onder vermelding van je naam en adres. Meedoen kost 1 euro en 50 cent per haiku (iedere derde haiku van jou is gratis)   

HAIGA (Haiga =  haiku + beeld) wedstrijd Stuur voor 1 augustus 2021 via e-mail een foto van uw haiga naar: inktsteen20@gmail.com Meer inforrmatie op haiku.nl (de Paul Mercken Aanmoedigingsprijs 2021)

 

Het is even wennen maar er is een corona-proof “beleef de linie” workshop, voor kinderen van 8 tot 88+. De materialen blijven in het bezit van de gebruiker om het zo gezond mogelijk te houden.

Het is mogelijk om dat individueel of samen het Schalkwijkse kunst tracé te maken: langs het Dichtpad en “Het geheim van man en paard.” Vergeet niet het reliëf dat door Johan Moesman is gemaakt even te bewonderen.

Eiland haiku 2020

Tijdens de opening van het derde eiland haiku seizoen, werd Marja Oosterman begroet als vierde jurylid. Marja is journaliste en zij heeft als pionierster bergen verzet waar het gaat om scholierenbelangen (in 1968), het ontwikkelen van nieuwe media (Nopapers1988).

Samen met schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis en beeldend kunstenares Christel van Vliet deelt zij haar dichterlijke inzichten met veel plezier. Het is fijn omringd te zijn door zoveel erudiet talent. Tijdens het bespreken van het toekomstig speelveld voor de eiland haiku wedstrijd 2020, leek het alsof de dageraad het eiland raakte maar dat zou de invloed van een haiku kunnen zijn.

21 maart 2021

De eerste officiële lentedag tevens de dag van de poëzie

met bijzondere dank aan : Marike Leeuwenkamp, Marja Oosterman, Loethe Olthuis, An van der Post, Jana Smith, Herman Geerdes, mr. van der Lee de juryleden en supporters van het eerste uur en alle mensen die deelnamen aan de eiland haiku wedstrijd 2018, 2019, 2020.

met dank aan schrijvenonline met dank aan haiku.nl de onderlinge verzekeringen Schalkwijk. Het Werk aan de Korte Uitweg en de Voorzienigheid.

werd het uitgelezen moment om de eiland haiku van 2020 eindelijk alle eer te geven die zij verdient.

 De 170 inzendingen leverden de jury hoofdbrekens op: de fijnproevers zagen door de lange corona periode hun kansen groeien op verregaande verfijning van de uitslag terwijl de allleseters het nog moeilijker kregen om de ware eiland haiku er tussen uit te vissen. Zoveel en zo goed! De onthulling van de winnende eiland haiku gaat gebeuren in een corona proof setting. Wandelend vanaf de Achterdijk gaan we tegen de klok in de nieuwe oogst begroeten op het inundatieveld nabij “Het geheim van man en paard.”

Wanneer de hygiene- regels in acht genomen worden zoals die gelden voor voetveren en wandelverkeer, kunt u alle eiland haiku komen bewonderen. Na 25 mei.

Voor wie graag nog meer gedichten leest :

www.poezieverrijkt.nl      NOpapers Koninklijke bibliotheek

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen aan nog meer wedstrijden kan terecht bij:  schrijvenonline en natuurlijk het onvolprezen haiku.nl