Eiland haiku

Winnaars eiland haiku 2019 bekend!

Dichteressen en taalminnaars vonden elkaar op het Dichtpad

Een kleine honderd haiku’s kreeg de jury toegestuurd na het uitschrijven van de eiland haikuwedstrijd 2019. Vrijdag 24 mei, op het zonovergoten inundatieveld in de Blokhovense polder in Schalkwijk, maakten we bekend welke haiku’s aan het Dichtpad zullen worden toegevoegd.

Het was een klein feestje die zonovergoten vrijdagmiddag, met een flinke groep mensen die zich hadden verzameld bij het Dichtpad en allemaal hadden meegedaan aan de wedstrijd.

De jury bestond dit jaar naast Christel van Vliet, uit schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis, beiden vertrouwd met het Eiland van Schalkwijk. Het niveau van de eiland haiku’s was net als vorig jaar hoog. De jury heeft vooral gelet op techniek, tempo en taalgebruik en ziet dat er zich binnen de eiland haiku een genre aftekent: blues hebben we het genoemd. Of Hollands blauw voor de taalpuristen.

Op het eerste gezicht zien we veelvuldig overeenkomsten met de nuchtere eilandblik op de dingen des levens die de Schalkwijker zo kenmerkt. Als we iets verder kijken zien we die nuchtere constatering fraai vermengd worden met een vleugje melancholie. De oppervlakkige lezer heeft het nakijken.

Niet alleen het verwoorden van het zichtbare en beleefbare komt terug in de haiku’s. Dit jaar wordt het geluid op het eiland (of het ontbreken daarvan) veelvuldig verbeeld. Een lust voor het jury-oor! De winnares van 2019 is Marja Oosterman :

de kerk wordt bezocht 
pas als de wind hierheen
waait kun je dat horen
Marja Oosterman schrijfster en journaliste ontvangt de prijs voor de beste eiland haiku 2019 uit handen van MarikeLeeuwenkamp , schrijfster en jurylid, winnares van de eiland haiku 2018

Deze eiland haiku spreekt de zintuigen aan. En tilt ons daarmee boven de alledaagse constatering uit. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid naar ver te kunnen voortstuwen?
Anno 2019 stroomt de rooms katholieke kerk leeg, haar oproep tot gebed galmt door het landschap. De jury werd heel blij van deze haiku.

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja vertelt: ”Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

De tweede prijs is voor Wim Boone die onder ander deze haiku schreef na een verblijf op dit prachtige eiland:

verstild ligt het dorp
ver weg aan de horizon
een trein glijdt voorbij

Wim Boone

de weide kleurt geel
boterbloemenexplosie
in pure stilte

Annette Akkerman

De nummer drie is er eén uit een serie van prachtige zinnelijke taal.

Deze tweede jaargang betekent een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku’s. Wil je weten welke haiku ieder op een eigen bordje langs het Dichtpad staan? Wandel dan eens het Vuylcop- of Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs, je mag altijd even spieken op deze bladzijde.

Atelier Beeldmakers verheugt zich nu al op de volgende editie van de eiland haikuwedstrijd.