Ateliermiddagen bloesem schilderen met Willy Kruijssen

Ateliermiddagen bloesem tekenen en schilderen zaterdag 20 april > zondag 28 april > vrijdag3 mei

Het lijkt misschien nog ver weg. We zien nu al de bloesem van de abrikoos opbloeien, dus de andere bloesems zijn ook in aankomst. Tijd om weer Ateliermiddagen te organiseren bij ons Atelier BEELDMAKERS in Schalkwijk in deze prachtige lenteperiode.

Onze Ateliermiddagen bloesems tekenen en schilderen staan ook dit jaar weer op de kalender voor eind april en begin mei.  Wij hopen op lekker weer, zodat we buiten kunnen werken.

Bij slecht weer zitten we binnen met een ruiker bloesems. 

> 1 Tekenen in pastelkleuren grof weggeschreven in vlakken en strepen           

> 2 Schilderen à la Vincent van Gogh, in ferme toetsen met acrylverf

> 3 Schilderen in aquarel met sferische pigmentmengsels in water

Doe je mee ? 

> De workshop duurt van 13.00 tot 15.30 uur.

> Prijs €.65,= p.p inclusief teken-,  schilder spullen en materiaal.

> Kleding advies: warm en comfortabel en degelijke schoenen.

Wij zorgen voor het teken- en schildermateriaal met een nabespreking,
net als de koffie en de thee aan het begin en een (fris)drankje aan het eind van de middag.

Als je mee wilt doen geef dan aan in welke techniek je het liefst werkt?

Voor deze Ateliermiddag moet je reserveren vanwege een beperkt aantal plaatsen bij beeldmakers@planet.nl

Inschrijven op meerdere Ateliermiddagen is natuurlijk ook mogelijk.

Wacht niet te lang met beslissen!!!

Ook teken- en schilder workshops op maat kunnen worden ingericht op locatie voor teambuilding, vrienden/vriendendag, masterclasses tekenen en schilderen.

Overzichtsexpositie Willy Kruijssen

van woensdag 21 december tot en met 20 januari 2023 was te zien in de galerie C. in Hoofddorp

gevestigd in de Schouwburg

Het was zeer de moeite meer dan waard !

Willy Kruijssen

OVERZICHTSEXPOSITIE

Willy Kruijsen is beeldend kunstenaar, gaf jarenlang les bij Pier K (nu C.), is grafisch ontwerper, fotograaf, schrijver en illustrator. Hij neemt feestelijk afscheid als docent met een overzicht van zijn werk in de galerie.

De opening was 21 december 2022 om 16:30 uur door Monika van der Ent

Overzichtsexpositie en wat eraan voorafging
In 1988 maakt Kruijssen de serie Thabar; 49 schilderijen die in 1994 via een groot projectscherm aan verschillende musici werden vertoond. Een voor éen, alleen in een ruimte, verwerkten zij die tot geluidskleuren. Die werden later over elkaar gemonteerd in de geluidsstudio.  Zo ontdekten ze samenspel tussen de verschillende uitvoeringen. De schilderijenserie Thabar is op deze wijze een partituur geworden en gedeponeerd bij BUMA STEMRA, waarbij je de verschillende muziekuitvoeringen over elkaar kan leggen. De 49 schilderijen gaan vooraf aan de schilderijen die hierna volgen.

Momentum en gewaarwording
Willy Kruijssen: “Tijdens het schilderen word ik mij steeds bewuster van de mystieke kant van het schilderen en ervaar het religieuze momentum hierin. Verbaasd, maar met verwondering durf ik mij er steeds meer aan over te geven.  De verdieping van de religieuze ervaringen wordt intenser. Het voelt als op een randje van de wereld lopen. Bungelend tussen het intens aardse en het wijds hemelse. Het lijkt grenzeloos. Alles lijkt mogelijk en mijn realiteitsbesef scherpt zich. Ik laat steeds meer toe te schilderen naar wat in mij opkomt.”

Spiegelen en bespiegelen
Ik ga gemaakt werk naderhand bekijken door het op elkaar te spiegelen.
Iets wat ik al eerder met werkstukken van hout uitvoerde in vierkanten, die viermaal gedraaid werden in hun compositie en ruimtelijk uitgewerkt. Door het op elkaar spiegelen ontstaan ineens vanuit het onherkenbare abstracte figuraties, die uit een demonische godenwereld lijken te komen.  Er zijn dieren, Boeddha’s, priesters, tovenaars, draken, tijgers, duivelachtigen en andere figuraties die uit de spiegelingen tevoorschijn komen. Het lijkt alsof ik bij het schilderen maar een gedeelte van het schilderbeeld te zien krijg.  Dat het werkelijke totale beeld pas verschijnt als ik ze met elkaar op elkaar spiegel.

Beeld als verhalenverteller
Ik laat mijn werk in deze expositie uitgebreid aan het woord en laat ik de interpretaties van de beelden aan de kijker zelf over.  Wat gezien wordt zegt iets over de kijker en kan een verwonderende expeditie van kijkplezier geven. Maar het kan wellicht ook gedachten oproepen die tot een bepaalde zelfreflectie leiden en confronterend zijn. Ter vermaak en lering met mogelijk een dieper inzicht op wat de wereld om ons heen ook kan en mag voorstellen.

Beeld als verhalenverteller en een verbeelding van zichzelf, die betekenis en duiding geeft in de spelonken van de ziel en het altijd voortdurende “NU”.

BEELDENDE KUNST

Thuis bij de eiland haiku

Doe mee met de agenda voor 2023 van de Taalvondeling op het eiland van Schalkwijk.

Op 17 april de eiland haiku dag op het inundatieveld in de polder Blokhoven. Vanaf half elf ’s ochtends de windrooswandeling.

Op 29 mei (2e pinksterdag) de kastelendag, verhalen en gedichten op het archeologisch terrein achter de tuin van Jonkheer Ram.

Op 2 september (samen met fete de la nature en het  IVN ) op het kasteelterrein van jonkheer Ram.Een Windrooswandeling.

Het Dichtpad kon pas geopend kon worden één jaar één week en één bokkenpiloot (zie foto) later dan de geplande 24 mei. Ik ben heel blij dat ik kan vertellen dat, dankzij alle inzendingen en de inspanningen van de jury en mijn crew, het hele Dichtpad nu een prachtige plaats is geworden voor wandelaars, mijmeraars en vogelaars van velerlei pluimage.. Hoe vederlicht alles voelt als de hulde naar de winnaars is gegaan, en een ruimhartig dankwoord is medegedeeld aan álle mensen die door hun eiland haiku inzending, de jury hebben bewogen om tot een (bijna onmogelijke) keuze te komen.

Het Dichtpad kon pas geopend kon worden één jaar één week en één bokkenpiloot (zie foto) later dan de geplande 24 mei. Ik ben heel blij dat ik kan vertellen dat, dankzij alle inzendingen en de inspanningen van de jury en mijn crew, het hele Dichtpad nu een prachtige plaats is geworden voor wandelaars, mijmeraars en vogelaars van velerlei pluimage.. Hoe vederlicht alles voelt als de hulde naar de winnaars is gegaan, en een ruimhartig dankwoord is medegedeeld aan álle mensen die door hun eiland haiku inzending, de jury hebben bewogen om tot een (bijna onmogelijke) keuze t

Het Dichtpad is compleet

Geschonken en geklonken

Champagne & Betuwe bubbels

Delen?

Het programma voor dit jaar
De eiland haiku ceremonie zo krijgt het geheim van man en paard er nog een geheim bij.
En de haiku en de hai-ga voor Houten
Fantastische workshops Voorbereiding voor een expositie in November
Er zijn op deze website bladzijden met het nieuwe genieten. Er is een speciale pagina voor de publieke schrijfprestaties van onze winnaars…

waterlinieleed breedbekkikkerbilletjes Hollandse nieuwe

Het eiland van Schalkwijk bestaat uit de dorpskernen Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Beiden te bereiken via het veerpont en de bruggen. Kenmerkend is de lintbebouwing die zich langs de Schalkwijkse-wetering en áchterlangs de Lekdijk afwikkelt, met een pad voor de kerk en één voor de klompen. Ruimte voor de rivier en opruim-plicht. Er is nog steeds agrarische activiteit op een bodem die bestaat uit alle soorten grond (op één na) die je maar tegen kunt komen in Nederland. Er zijn cope kavels te herkennen en hier en daar een historische krom-akker.

Volgens recente inzichten werd er in het Neolithicum regelmatig gewoond. Het eiland is een kwetsbaar landschap ingesloten tussen de Vinex locaties Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede met aan de overkant Culemborg. Deze parel nodigt je uit om haar te huldigen in een gedicht dat zich kenmerkt door de terloopse eenvoud van een heldere waarneming : de haiku.

Het is mogelijk om dat individueel of samen het Schalkwijkse kunst tracé te maken: langs het Dichtpad en “Het geheim van man en paard.” Vergeet niet het reliëf dat door Johan Moesman is gemaakt even te bewonderen.

Eiland haiku 2020

Tijdens de opening van het derde eiland haiku seizoen, werd Marja Oosterman begroet als vierde jurylid. Marja is journaliste en zij heeft als pionierster bergen verzet waar het gaat om scholierenbelangen (in 1968), het ontwikkelen van nieuwe media (Nopapers1988).

Samen met schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis en beeldend kunstenares Christel van Vliet deelt zij haar dichterlijke inzichten met veel plezier. Het is fijn omringd te zijn door zoveel erudiet talent. Tijdens het bespreken van het toekomstig speelveld voor de eiland haiku wedstrijd 2020, leek het alsof de dageraad het eiland raakte maar dat zou de invloed van een haiku kunnen zijn.

21 maart 2021

De eerste officiële lentedag tevens de dag van de poëzie

met bijzondere dank aan : Marike Leeuwenkamp, Marja Oosterman, Loethe Olthuis, An van der Post, Jana Smith, Herman Geerdes, mr. van der Lee de juryleden en supporters van het eerste uur en alle mensen die deelnamen aan de eiland haiku wedstrijd 2018, 2019, 2020.

met dank aan schrijvenonline met dank aan haiku.nl de onderlinge verzekeringen Schalkwijk. Het Werk aan de Korte Uitweg en de Voorzienigheid.

werd het uitgelezen moment om de eiland haiku van 2020 eindelijk alle eer te geven die zij verdient.

 De 170 inzendingen leverden de jury hoofdbrekens op: de fijnproevers zagen door de lange corona periode hun kansen groeien op verregaande verfijning van de uitslag terwijl de allleseters het nog moeilijker kregen om de ware eiland haiku er tussen uit te vissen. Zoveel en zo goed! De onthulling van de winnende eiland haiku gaat gebeuren in een corona proof setting. Wandelend vanaf de Achterdijk gaan we tegen de klok in de nieuwe oogst begroeten op het inundatieveld nabij “Het geheim van man en paard.”

Wanneer de hygiene- regels in acht genomen worden zoals die gelden voor voetveren en wandelverkeer, kunt u alle eiland haiku komen bewonderen. Na 25 mei.

Voor wie graag nog meer gedichten leest :

www.poezieverrijkt.nl      NOpapers Koninklijke bibliotheek

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen aan nog meer wedstrijden kan terecht bij:  schrijvenonline en natuurlijk het onvolprezen haiku.nl

Kom! Het Dichtpad wacht.

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede. De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten .

voortvluchtig water
spiegel zo ver het oog reikt
langzaam zakt het peil

Marike Leeuwenkamp

’t is rinkrond Water
met waterdichte Aarde
en ’n aardedicht Lek

Isabelle Bambust

schalks bloost schoon eiland
haar schalkwijkerwetering
ontsluit groen dorpsgeluk

Veronica van Roon

Uit 2019 achtereenvolgend

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

Marja Oosterman

verstild ligt het dorp
ver weg aan de horizon
een trein glijdt voorbij

Wim Boone

de weide kleurt geel
boterbloemenexplosie
in pure stilte

Annette Akkerman

De avonturen van Chiyoni en andere verhalen en gedichten

In het oosten heeft Christel van Vliet een vriendin gevonden. Chiyoni, een Japanse dichteres uit de late Edo periode, en een heldin met magische gaven. In haar nieuwe boek vertelt Christel over haar, en over Toda de Ribergorça, de werking van de entling, en het nut van stenen keilen aan het water. De avonturen van Toda en Chiyoni kruiden het nieuwe boek dat vanaf 12 november te koop is bij Atelier Beeldmakers.

Bestellen kan bij beeldmakers@planet.nl

In het oosten heeft Christel van Vliet een vriendin gevonden. Chiyoni, een Japanse dichteres uit de late Edo periode, en een heldin met magische gaven. In haar nieuwe boek vertelt Christel over haar, en over Toda de Ribergorça, de werking van de entling, en het nut van stenen keilen aan het water. De avonturen van Toda en Chiyoni kruiden het nieuwe boek dat vanaf 12 november te koop is bij Atelier Beeldmakers. Ter attentie van ‘De avonturen van Chiyoni en andere verhalen en gedichten’

Atelier Beeldmakers Wickenburghselaan 18 3998 JW Schalkwijk

In het oosten heeft Christel van Vliet een vriendin gevonden. Chiyoni, een Japanse dichteres uit de late Edo periode, en een heldin met magische gaven. In haar nieuwe boek vertelt Christel over haar en over Toda de Ribergorça, de werking van de entling, en het nut van stenen keilen aan het water. De avonturen van Toda en Chiyoni kruiden het nieuwe boek dat vanaf 12 november te koop is bij Atelier Beeldmakers. Bestellen kan bij beeldmakers@planet.nl

Winnaars eiland haiku 2019

De winnaars zijn bekend!

Tekst: Marike Leeuwenkamp. Foto : Willy Kruijssen.

Een kleine honderd haiku’s kreeg de jury toegestuurd na het uitschrijven van de eiland haikuwedstrijd 2019. Vrijdag 24 mei, op het zonovergoten inundatieveld in de Blokhovense polder in Schalkwijk, maakten we bekend welke haiku’s aan het Dichtpad zullen worden toegevoegd.
Het was een klein feestje die zonovergoten vrijdagmiddag, met een flinke groep mensen die zich hadden verzameld bij het Dichtpad en bijna allemaal hadden zij meegedaan aan de wedstrijd.

Marja Oosterman en haar winnende eiland haiku
(foto: Willy Kruijssen)

De jury bestond dit jaar naast Christel van Vliet, uit schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis, beiden vertrouwd met het Eiland van Schalkwijk.

Het niveau van de eiland haiku’s was net als vorig jaar hoog. De jury heeft vooral gelet op techniek, tempo en taalgebruik en ziet dat er zich binnen de eiland haiku een genre aftekent: blues hebben we het genoemd. Of Hollands blauw voor de taalpuristen onder ons. Op het eerste gezicht zien we veelvuldig overeenkomsten met de nuchtere eilandblik op de dingen des levens die de Schalkwijker zo kenmerkt. Als we iets verder kijken zien we die nuchtere constatering fraai vermengd worden met een vleugje melancholie. De oppervlakkige lezer heeft het nakijken.
Niet alleen het verwoorden van het zichtbare en beleefbare komt terug in de haiku’s. Dit jaar wordt het geluid op het eiland (of het ontbreken daarvan) veelvuldig verbeeld. Een lust voor het jury-oor!
Annette Akkerman heeft de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie, voor haar is de derde prijs De tweede is voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku’s schreef en daarin het zo vertrouwde geluid op het eiland wist vast te leggen De eerste prijs is voor Marja Oosterman:

de kerk wordt bezocht
pas als de wind hierheen waait
kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid naar ver te kunnen voortstuwen?

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja:” Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging.”

Deze tweede jaargang betekent een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku’s. Wil je weten welke haiku’s ieder op een eigen bordje langs het Dichtpad. staan? Wandel dan eens het Vuylcop- of Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs.

Atelier Beeldmakers verheugt zich nu al op de volgende editie van de eiland haikuwedstrijd. Wil jij ook een kans om je eiland haiku laten schitteren? Lees de verklaring door, (de creative commons overeenkomst van 2018 en een privacy -statement) Ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Stuur je eiland haiku voor 20 april 2020 naar : Atelier Beeldmakers

Zo doe je mee met de eiland haiku wedstrijd 2020. En wie weet kan iedereen dan genieten van jouw eiland haiku op het Dichtpad.Tot ziens!

Marike Leeuwenkamp Loethe Olthuis en Christel van Vliet delibereerden op het scherpst van de snede.De kopjes bleven heel en half vol.

Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haiku’s.  Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten.  Inzenden kan tot zaterdag 20 april.

De einddatum nadert, 20 april aanstaande komt de jury bijeen om de drie beste eiland haiku te kiezen voor het Dichtpad in de polder Blokhoven.

Op deze bladzijde vind je ook enkele haiku’s terug, ter inspiratie. De eiland haiku website vind je hier

Christel heeft Loethe Olthuis en Marike Leeuwenkamp bereid gevonden dit jaar in de jury plaats te nemen.

Marike schreef de winnende eiland haiku 2018, houdt van poëtisch en prozaïsch spelen met taal, en kent het eiland van Schalkwijk goed, mede door het schrijven van het boek Altijd Buiten, waarvan ze co-auteur is.

Loethe is eveneens al jaren taalminnares en daarnaast onderzoeksjournaliste bij de Volkskrant. Ze schrijft over duurzaamheid en verantwoord mens zijn. Als levensgenietster betrekt ze iedereen bij haar werk als chef-kok in de Volkskeuken van de Volkskrant.

Christel werkt bij Atelier Beeldmakers als beeldend kunstenares. Het Geheim van Man en Paard, die samen een oogje in ’t zeil houden op het inundatieveld, is mede van haar hand.

Zo doe je mee: lees deze bladzijde goed door en ben je het hier mee eens dan kun je zonder zorgen meedoen met de eiland haiku wedstrijd. Deelname reglement en de privacy verklaring. Daarna stuur je jouw eiland haiku met adresgegevens naar

beeldmakers@planet.nl 

BELEEF DE NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Bloesem tekenen en schilderen

Het lijkt misschien ver weg. Maar telkens als wij de bloesem van de abrikoos zien opbloeien, is de andere bloesem ook in aantocht. Tijd om Ateliermiddagen te organiseren bij ons Atelier BEELDMAKERS in Schalkwijk. Bij slecht weer halen we de lente naar binnen met bloesem, licht, en lucht.

1 Tekenen in pastelkleuren grof weggeschreven in vlakken en strepen 2 Schilderen à la Vincent van Gogh, in ferme toetsen met acrylverf 3 Schilderen in aquarel met sferische pigmentmengsels in water

Doe je mee ? 

De workshop duurt van 13.00 tot 15.30 uur. Prijs €.65,= p.p inclusiefhet gebruik van teken- schilder- materiaal. Kleding advies: praktisch en comfortabel en degelijke schoenen.

Wij zorgen voor het teken- en schilder-materiaal met een nabespreking,
net als de koffie en de thee aan het begin en een (fris)drankje aan het eind van de middag. Wanneer je mee wilt doen, vertel dan alsjeblieft in welke techniek je het liefst werkt? Of welke techniek je misschien wilt onderzoeken. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is het verstandig om vooraf te reserveren bij beeldmakers@planet.nl

Desgewenst kunnen andere teken- en schilder- workshops op maat worden ingericht op een andere locatie.De Ateliermiddagen worden gegeven in Schalkwijk bij Utrecht. Het is een dorpje aan de rivier de Lek omsloten door de Lek en Amsterdam-Rijnkanaal. Het is de poort naar de Betuwe via het veer van Culemborg of dat van Beusichem.Wickenburghselaan 18 3998JW Schalkwijk

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Het nieuwe genietenOf geef een Waterlinie uitje cadeau.

Ontmoet het landschap bij Atelier Beeldmakers. Dankzij de expositie “Ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie” is het nog aantrekkelijker om hier een kijkje te komen nemen.

Nog even is het groene eiland van Schalkwijk in staat u een een dags arrangement te geven waarmee u kennismaakt met verleden, heden en een stukje toekomst van dit uitzonderlijk stukje

Schalkwijk heet u van harte welkom en Atelier Beeldmakers maakt uw dag onvergetelijk.

Langs het Dichtpad op het inundatieveld ontmoet ik de ruiter en de soldaat. Stoer en roestig leggen zij getuigenis af van de woelige strijd met het water. De polder zwijgt oorverdovend. Het geheim is veilig.

Ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinies

Het geheim van man en paard gemaakt door Atelier Beeldmakers gefotografeerd door Desiree Meuleman

Een open vizier naar het nieuwe genieten

Er is speciaal een podcast gemaakt door storytrail.nl

Met een hoofdtelefoon op en gesloten ogen de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinies beleven

2021: de ontdekking van het thuisreizen

Het eiland van Schalkwijk heeft het Utrechts landschap in postzegelformaat. Je kunt er in een halfuur omheen rijden. Met onze kunst & cultuur- overlevingskit kun je een dag heerlijk dwalen en nog steeds niet alles gezien hebben. Tekenen, schilderen, fotografie, schrijven… Het maatwerk leveren wij.

Genieten dát doe jij.

Atelier

beeldmakers

Samen met de actie van het erfgoed Utrecht en de tijdelijke tentoonstelling van de Nieuwe Hollandse Waterlinies brengen wij samen het landschap dichterbij

Het is mogelijk om individueel of samen, het Schalkwijkse kunst tracé te fietsen of te wandelen. Geniet langs het Dichtpad van “Het geheim van man en paard”. Vergeet niet het reliëf dat door Joop Moesman is gemaakt.