Beleef de linie : Atelier Beeldmakers wint prijsvraag inundatiekunstwerk

 csm_winnaars_inundatiekunstwerk_web_425fdc97f2 De Schalkwijkse kunstenaars Christel van Vliet en Willy Kruijssen zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor een inundatiekunstwerk. Zij krijgen nu de mogelijkheid om hun ontwerp te realiseren in het inundatieveld in de Schalkwijkse polder Blokhoven.

Kunst en educatie

De gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) schreven eind vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit voor een kunstwerk dat de ‘inundatie’ – het onder water zetten van land- verbeeldt. Uit de inzendingen heeft de jury het ontwerp van Willy Kruijssen en Christel van Vliet van Atelier Beeldmakers als winnaar gekozen. Het kunstwerk dat Beeldmakers gaat maken, is geïnspireerd op de militaire geschiedenis en laat volgens de jury goed zien welk effect het water had op de strijd die de soldaten moesten leveren. Het kunstwerk krijgt een plek in het water. Bij de hogere waterstand in de zomermaanden (inundatie) staat het gedeeltelijk onder water. Zo komt de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer tot leven. Ook was de jury onder de indruk van de ideeën die Atelier Beeldmakers heeft om het kunstwerk een educatief tintje mee te geven.

Inundatieveld

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de gemeente Houten leggen nu in Polder Blokhoven een waterberging aan. Bij hevige regenval wordt daar water opgevangen om wateroverlast in deze polder te voorkomen. Het is de bedoeling om dit waterbergingsgebied in de zomerperiode tweemaal per maand onder water te zetten. Zo komt het principe van ‘inundatie’ voor bezoekers tot leven. Inundatie was een belangrijke methode binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie om in tijden van oorlog de vijand tegen te houden. Bij het inundatieveld wordt zichtbaar hoe een geïnundeerd gebied er toen uit heeft gezien. Nu wordt hard gewerkt aan de aanleg van de waterberging en het inundatieveld. Er komen ook voorzieningen voor wandelaars en kanovaarders. In het voorjaar van 2017 zal het inundatieveld klaar zijn en is ook het kunstwerk te bewonderen.