De eiland haiku

Dichterlijke inzichten

De haiku, Corona en het eiland van Schalkwijk

Het sociale leven is zwaar gehavend en waarden en normen worden nogmaals herzien. De situatie was voor de jury ongemakkelijk waar het voor velen in de zorg en het levensonderhoud loodzwaar was. Daarom is er een wens op hoop en de sterkte in dit verhaal, opdat het jullie allemaal in goede gezondheid bereikt.

Wanneer er een kleine positieve waarde te destilleren valt uit zoveel beklemmende isolatie dan is het wel de mogelijkheid om uitgebreid van de eland haiku te genieten. De corona-crisis heeft ook de jury in haar greep en hoewel er gekeken is naar andere manieren van vergaderen kiezen wij als jury ervoor om de beoordeling uit te stellen.

De eiland haiku 2020

Naar oosters gebruik

Ontluiken met de lente 

Eiland haiku stroomt

We wensen iedereen een heilzame tijd toe en bereiden ons voor op een zonnige ontmoeting op het inundatieveld bij “Het geheim van man en paard” 
aan de Achterdijk in Schalkwijk,

De eerste eiland haiku voor 2021 zijn al binnen. De officieële start is tijdens de uitreiking van de eiland haiku 2020

verloren is ze nog steeds

mist zij mij ook zo

mijn lief blauw steentje

Een eiland haiku bestaat uit drie regels van beurtelings 5-7-5 lettergrepen.

waterlinieleed

breedbekkikkerbilletjes

Hollandse nieuwe…

Het eiland van Schalkwijk bestaat uit de dorpskernen Tull en ’t Waal en Schalkwijk. Beiden te bereiken via het veerpont en de bruggen. Kenmerkend is de lintbebouwing die zich langs de Schalkwijkse-wetering en áchterlangs de Lekdijk afwikkelt, met een pad voor de kerk en één voor de klompen. Ruimte voor de rivier en opruim-plicht. Er is nog steeds agrarische activiteit op een bodem die bestaat uit alle soorten grond (op één na) die je maar tegen kunt komen in Nederland. Er zijn cope kavels te herkennen en hier en daar een historische krom-akker.

Volgens recente inzichten werd er in het Neolithicum regelmatig gewoond. Het eiland is een kwetsbaar landschap ingesloten tussen de Vinex locaties Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede met aan de overkant Culemborg. Deze parel nodigt je uit om haar te huldigen in een gedicht dat zich kenmerkt door de terloopse eenvoud van een heldere waarneming : de haiku.

2021

Dichten Voor Water

Heb jij een gedicht over dit hoofdthema of de subthema’s 600 jaar Biesbosch of schoon (zee)water? Stuur dan dit gedicht vóór 14 maart 2021 tot 24:00 in via www.wereldwaterdag.nl/dichten. Vervolgens buigt onze jury zich over de inzendingen en worden de 52 beste gedichten (max. 1 per inzender) geselecteerd en gebundeld

12 van de 52 dichters mogen hun winnende gedichten voordragen tijdens de

online Dichten Voor Water VI Festival op maandag 21 maart van 19:00-20:00 a.s.

De uitdaging voor komend jaar waaronder

Fantastische workshops.

Er zijn op deze website bladzijden met het nieuwe genieten :

Een wedstrijd.

Er is een speciale pagina voor de publieke schrijfprestaties van onze winnaars…

Het is even wennen maar er is een corona-proof “beleef de linie” workshop, voor kinderen van 8 tot 88+. De materialen blijven in het bezit van de gebruiker om het zo gezond mogelijk te houden.

Het is mogelijk om dat individueel of samen het Schalkwijkse kunst tracé te maken: langs het Dichtpad en het geheim van man en paard. Vergeet niet het reliëf dat door Johan Moesman is gemaakt even te bewonderen.

met bijzondere dank aan : Marike Leeuwenkamp, Marja Oosterman, Loethe Olthuis, An van der Post, Jana Smith, Herman Geerdes, mr. van der Lee de juryleden en supporters van het eerste uur en alle mensen die deelnamen aan de eiland haiku wedstrijd 2018 en de eiland haiku wedstrijd

met dank aan schrijvenonline met dank aan haiku.nl de onderlinge verzekeringen Schalkwijk . Het werk aan de Korte Uitweg en SLO en de Voorzienigheid.

Eiland haiku 2020

Tijdens de opening van het derde eiland haiku seizoen, werd Marja Oosterman begroet als vierde jurylid. Marja is journaliste en zij heeft als pionierster bergen verzet waar het gaat om scholierenbelangen (in 1968), het ontwikkelen van nieuwe media (Nopapers1988).

Samen met schrijfster Marike Leeuwenkamp en journaliste Loethe Olthuis en beeldend kunstenares Christel van Vliet deelt zij haar dichterlijke inzichten met veel plezier. Het is fijn omringd te zijn door zoveel erudiet talent. Tijdens het bespreken van het toekomstig speelveld voor de eiland haiku wedstrijd 2020, leek het alsof de dageraad het eiland raakte…

maar dat zou de invloed van een haiku kunnen zijn:

Voor wie graag nog meer gedichten leest :

www.poezieverrijkt.nl     

NOpapers

Koninklijke bibliotheek

Wie graag wil praten over schrijven, iets wil organiseren voor schrijvers of wil mee doen aan nog meer wedstrijden kan terecht bij:  schrijvenonline en natuurlijk het onvolprezen haiku.nl