Alle berichten van muzes

Taalvondeling wint terrein

Iedereen die op 24 mei 2017 aanwezig was,  kreeg een speciale uitgave van: ” Taalvondeling wint terrein” . Mocht je belangstelling hebben, dan stuur ik een exemplaar voor maar 9 euro (incl)naar je toe.

In dit kleinood staat onder andere dit gedicht:

Winter
Je hebt de schijn van leven tegen
wanneer je zelf, zeven keer zeven,
de winter begroet,
zoals een eenmaal zevenling doet.
Mijn tong en mijn neus steken omhoog.
Mijn armen open, de lucht koud en droog.

De treurwilg heeft haar tranen bevroren.
Knisperberichten in mijn oren.
Haar taal tintelt en smelt op mijn tong.
Soepel en standvastig is wat zij zong.

Dooiend en onvergankelijk.
Een Hemelvaart.
Nabij.

Schilderen in de Historische tuin van Aalsmeer

Aalsmeer vrijdag 16 juni 2017

Uitgerust met een handige schilder- en tekenrugzak vond iedereen ergens in de historische tuin van Aalsmeer haar schilderachtige plekje. Een plek waar je eigenlijk niet uitgekeken raakt, met struiken, planten, bloemen en groenten. Uitgebreide rozen collecties in levende lijve opgeschikt in enorme bossen. Oude kassen waar nog steeds op traditionele wijze groente, planten en bloemen worden gekweekt. Daarbij een enorme uitgestrekte tuin waar je al gauw allerlei tuinlieden tegen komt die de historische tuin onderhouden. Een praatje en een uitleg ligt dan voor de hand.

  

Een heerlijk ochtendje werd het met als afsluiting een lunch in het tuinhuis.

Inundatieveld met kunstwerk “Het geheim van Man en Paard” geopend

Hoogheemraad Guus Beugelink en wethouder Herman Geerdes doen het openingswoordje
Het kolkende water stroomt het inundatieveld binnen.
Met opa wachten op het kanon voor de klompen armada

Vanaf de steiger startte een armada van klompjes met zeilen, die door aanwezige kinderen en volwassenen over het zich vullende bekken werden getrokken. Hiermee werd het kunstwerk “Het Geheim van Man en Paard” ingewijd, maar ook het gebied ingenomen voor toekomstige educatieve kunsthistorische activiteiten.  Deze activiteiten zijn nog in ontwikkeling bij ons.

 

Het kunstwerk “Het Geheim van Man en Paard” verdween dieper in het water waardoor het beeld van een wakende soldaat en een vluchtende ruiter extra dramatisch werd bij een steeds groter wordend wateroppervlak.  Wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het kunstwerk “Het Geheim van Man en Paard” gerealiseerd te krijgen.  Ongeveer 1500 kg Cortenstaal in elkaar gezet en gelast.  We zijn trots en blij dat alles is geworden zoals we dat hadden bedacht.

Tijdens het stijgen van het water in het inundatieveld legde Christel aan het aanwezig publiek de achterliggende gedachte uit bij het kunstwerk “Het Geheim van Man en Paard”.

Na 24 mei is het inundatieveld voor iedereen toegankelijk en kun je het kunstwerk bekijken.

Beleef de linie : Atelier Beeldmakers wint prijsvraag inundatiekunstwerk

 csm_winnaars_inundatiekunstwerk_web_425fdc97f2 De Schalkwijkse kunstenaars Christel van Vliet en Willy Kruijssen zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd voor een inundatiekunstwerk. Zij krijgen nu de mogelijkheid om hun ontwerp te realiseren in het inundatieveld in de Schalkwijkse polder Blokhoven.

Kunst en educatie

De gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) schreven eind vorig jaar een ontwerpwedstrijd uit voor een kunstwerk dat de ‘inundatie’ – het onder water zetten van land- verbeeldt. Uit de inzendingen heeft de jury het ontwerp van Willy Kruijssen en Christel van Vliet van Atelier Beeldmakers als winnaar gekozen. Het kunstwerk dat Beeldmakers gaat maken, is geïnspireerd op de militaire geschiedenis en laat volgens de jury goed zien welk effect het water had op de strijd die de soldaten moesten leveren. Het kunstwerk krijgt een plek in het water. Bij de hogere waterstand in de zomermaanden (inundatie) staat het gedeeltelijk onder water. Zo komt de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer tot leven. Ook was de jury onder de indruk van de ideeën die Atelier Beeldmakers heeft om het kunstwerk een educatief tintje mee te geven.

Inundatieveld

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de gemeente Houten leggen nu in Polder Blokhoven een waterberging aan. Bij hevige regenval wordt daar water opgevangen om wateroverlast in deze polder te voorkomen. Het is de bedoeling om dit waterbergingsgebied in de zomerperiode tweemaal per maand onder water te zetten. Zo komt het principe van ‘inundatie’ voor bezoekers tot leven. Inundatie was een belangrijke methode binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie om in tijden van oorlog de vijand tegen te houden. Bij het inundatieveld wordt zichtbaar hoe een geïnundeerd gebied er toen uit heeft gezien. Nu wordt hard gewerkt aan de aanleg van de waterberging en het inundatieveld. Er komen ook voorzieningen voor wandelaars en kanovaarders. In het voorjaar van 2017 zal het inundatieveld klaar zijn en is ook het kunstwerk te bewonderen.

 

2017 jaaragenda

Teken en schilder atelier
Wekelijks vanaf 1 september

10.00-12.00 uur en 13.00-15.00 uur  

op maandag en dinsdag

De dinsdagmiddag is helaas al vol.

We maken stillevens, portretten en landschappen. Aandacht voor perspectief, compositie, toon, materiaal en plezier. We gebruiken aquarel, acryl, potlood, pen en inkt. Beginners en gevorderden zijn van harte welkom.

Kosten €.20,= per persoon per bijeenkomst, inclusief materiaal, koffie en thee.

Vooraf opgeven  beeldmakers@planet.nl


Tekenen, schilderen en fotograferen op locatie


Taalvondelingen

Beleef de linie op het eiland van Schalkwijk

Zaterdag 11-18-25 november

van 10.00-12.00 uur

Taal vlucht uit je pen en ligt te vondeling…   Is het een lied, een schets, een verhaal of is er de contour van een roman.

Los of vast van de opdracht kom je tot taal en misschien zelfs tot rust. Kleding advies: warm, comfortabel, degelijke schoenen en een handdoek mee.

Kosten €. 35 ,= per persoon.

Wij zorgen voor het schrijf-, teken- materiaal en een nabespreking met  koffie en thee.

Reserveren en inschrijven   beeldmakers@planet.nl  

 

naar boven in de agenda van Beeldmakers

 


Taalvondeling

 Verderkijker & Taalvondeling 

WatFW web bijna een voge bijna een boom l 22febr14_0674 maakt jouw perspectief ? Daag de horizon uit op de waterlijn met pen en inkt op de oever van de rivier. Taal vlucht uit je pen en ligt te vondeling. Zie het voor je ogen ontstaan en leg het vast met je eigen fototoestel/telefoon. Kleding advies: warm en comfortabel en degelijke schoenen en een handdoek mee.

Kosten €.35,= per bijeenkomst, inclusief materiaal, koffie en thee. Van 10.00 – 12.00 uur.  

Vooraf aanmelden bij beeldmakers@planet.nl

Zaterdag      13-20-27 mei

Zaterdag 1-8 juli     2-9 september   11-18-25 november